Jadłospis
UWAGA!
Drodzy rodzice w związku z wprowadzeniem Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady(UE) z dnia 25 października 2011(załącznik II) kolorem czerwonym na jadłospisie zaznaczone są alergeny zawarte w zużytych produktach do przygotowania posiłków
PEŁEN SKŁAD POSIŁKÓW SERWOWANYCH W NASZYM PRZEDSZKOLU ZNAJDUJE SIĘ U INTENDENTA.
PONIEDZIAŁEK (2025-10-13)
Śniadanie: chleb pszenny(gluten), masło, szynka dziadka(jedna porcja 30g.), ogórek zielony do chrupania, kawa z mlekiem, banan
Obiad: zupa z kukurydzy z ryżem zabielana śmietaną(jedna porcja-250ml.)na wywarze mięsno-warzywnym, kopytka z sosem pieczarkowym(jedna porcja-80g.)(gluten, jajka), zielona sałatka(por, ogórek kiszony, papryka), kompot z owoców mieszanych Podwieczorek: chleb graham(gluten), masło, pasta jajeczna, rzodkiewka, kakao
WTOREK (2025-10-14)
Śniadanie: chleb z pestkami dyni(gluten), masło, serek topiony ze szczypiorkiem(jedna porcja-50g.), pomidorki koktajlowe, płatki z mlekiem, Kubusiowy tort
Obiad: zupa z selera naciowego z makaronem zabielana śmietaną(jedna porcja-250ml)na wywarze mięsno-warzywnym, kurczak gyros(jedna porcja-80g), surówka z kapusty pekińskiej w sosie majonezowo-jogurtowo-czosnkowym, ziemniaki z koperkiem, kompot z owoców mieszanych Podwieczorek; musik owocowy(jabłko, banan, truskawka)plus owies i orkisz, chrupki kukurydziane
ŚRODA (2025-10-15)
Śniadanie: rogal maślany(gluten), masło, dżem owocowy(porcja 30g.), marchewka do chrupanie, płatki z mlekiem, kiwi Obiad: rosolnik z ryżem(jedna porcja-250ml.)na wywarze mięsno-warzywnym (warzywa ścierane są do zupy), makaron ze szpinakiem i żółtym serem (jedna porcja-80g.)(gluten, jajka, białko mleka), papryka do chrupania, kompot z owoców mieszanych Podwieczorek: KANAPKI W WYKONANIU DZIECI: chleb razowy(gluten), masło, łopatka pieczona(jedna porcja-15g.), ser żółty, sałata, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, herbata ziołowa
CZWARTEK (2025-10-16)
Śniadanie: chleb graham(gluten), masło, paprykarz (jedna porcja-30g.), kawa z mlekiem, ogórek kiszony, jabłko Obiad: neapolitanka z makaronem (jedna porcja-250ml.)na wywarze mięsno-warzywnym(warzywa ścierane są do zupy, natka pietruszki), wieprzowinka z marchewką, kasza bulgur, kompot z owoców mieszanych
Podwieczorek: koktajl truskawkowy na maślance, herbatniki
PIĄTEK(2025-10-17)
Śniadanie: chleb żytni (gluten), masło, ser żółty (jedna porcja-15g.), ketchup, rzodkiewka, kakao, jabłko Obiad: zupa z cukinii z makaronem zabielana śmietaną(jedna porcja-250 ml)na wywarze mięsno-warzywnym, ryba po grecku (porcja-80g.), ziemniaki z koperkiem, kompot z owoców mieszanych Podwieczorek: jogurt owocowy, talarki z błonnikiem, jabłko